Ifølge Grundloven skal der udskrives folketingsvalg mindst hvert fjerde år. Omtrent 85% procent af danskerne frekventerer stemmeboksene i forbindelse med valget, men mange af os kender også til dét dilemma, at vi indtil sidste øjeblik ikke har nogen anelse om, hvad vi skal stemme på. 
 Har du tabt overblikket over folketingsvalget og de dertilhørende kandidater? Så læs med nedenfor. 

Den personlige stemme 

Til alle folketingsvalg har du både mulighed for at stemme på et parti og for at afgive en personlig stemme, og de seneste par har 75% procent af den danske befolkning valgt at stemme personligt. Når du stemmer personligt, får du mulighed for direkte at støtte den mærkesag, som en given folketingskandidat kæmper mest for.

Filtreringsprocessen 

Selvom du allerede har taget beslutningen om at opbakke særligt én folketingskandidat, mangler du stadig at finde ud af, hvem denne kandidat skal være. Hvis du foretager en online søgning på ordet “folketingskandidat”, vil du opdage, at der findes så mange kandidater, at du umuligt kan nå at stifte bekendtskab med dem alle. Derfor kan du med fordel, når du begynder at navigere terrænet, bruge to filtre: Politisk ideologi og geografi. 

Politisk ideologi 

Uanset om du er erfaren stemmer eller snart skal stemme for første gang, har du sandsynligvis allerede en idé om, hvor på det traditionelt danske højre-venstre spektrum du nogenlunde befinder dig. Betragter du dig selv som socialdemokrat, kan en søgning på folketingskandidater fra særligt Socialdemokratiet, SF og Radikale måske være et godt sted at starte. Partier som Venstre og Konservative er derimod med større sandsynlighed noget for dig, hvis du er af liberal overbevisning. 

Geografi 

Alle partier har kandidater over hele landet. Men hvis du befinder dig i København, får du ikke meget ud af at læse om de kandidater, der stiller op i Århus eller Odense. Indskrænk derfor din søgning til de kandidater, der stiller op i din egen landsdel. 

De online redskaber 

Dansk politik er en jungle. Men der findes heldigvis masser af online sider og redskaber, som kan hjælpe dig med at navigere terrænet. Siden Folketingskandidater giver dig et fyldestgørende overblik over alle de kandidater, der stiller op til de kommende valg, og siden har også en blog, hvor du løbende kan holde dig opdateret på mere generelle nyheder om folketingsvalget . Når valget begynder at nærme sig, kan du dertil med fordel tage én af de tests, der typisk postes online af landets største medier. Det tager som regel kun fem minutter at tage en test, og du vil med det samme modtage svar på, hvilke partier og folketingskandidater, du i størst grad deler holdninger med.